Tereyağı Neden Faydalı? Tereyağı Tüketmeyi Bırakmalı mıyız?

Tereyağı Neden Faydalı? Tereyağı Tüketmeyi Bırakmalı mıyız?

Image: Nil Taskin Digital Art

Tam ‘tereyağı tüketimimi artık sıfırlasam mı?’ diyordum ki, benim tükettiğim kadar bir miktarın gerekli olduğuna ikna oldum.

Nörobilimci Andrew Huberman, istediğiniz zaman testosteronu ikiye katlamanın en kolay yolunu bilimsel yöntem ile açıklıyor.

Testosteron ve östrojen hormolarımızın düşük olması birçok açıdan iyi değildir.

Östrojen ve testosteron oranları her insanda, iyi hissetme, anksiyete, veya heyecan yokluğu, üreme, seksüel hareketlerimiz, beyin fonksiyonlarında önemli rol oynuyor. Ayrıca beynin uzun ömürlü olması konusunda da önemli rol oynuyorlar. İyi hissetmek ve düşünebilmek için de östrojen ve testosterona ihtiyacımız var.

Seks steroid hormonları olan hem östrojen hem testosteron kolesterolden üretilirler. Kolesterolün iyi olmadığını biliyoruz ama bu hormonlar kolesterolden üretiliyor ve bu hormonların da önemi hem vücut hem beyin sağlığı için büyük. O nedenle vücuda belli oranlarda kolesterol almak gerekiyor.

Ama nasıl?

– Tereyağ, ama abartmadan, küçük miktarda (arada bir pilavınıza ekleyeceğiniz ya da reçel veya – pekmezle yiyeceğiniz 1-2 dilim ekmekle tereyağ veya sicak ekmege surerek sade).

– Tekrarlayan kaybetme duygusu testosteron düzeyinizi belirgin oranda düşürüyor. o nedenle kazanmak gerekiyor. Küçük bir şeyleri dahi kazanmak ise testosteron hormonunuzu artıyor. Kazanma duygusu hormonol kontrolü, genetik kontrole çeviriyor.

– Sabah güneşi
– Egzersiz
– Oruç (12 saat veya bir kaç gün sıvı alarak aç kalmak)

Bunların hepsi östrojen ve testosteron düzeylerimizi anlamlı ve olumlu oranda yükseltiyor, etkiliyorlar.

*  *  *

Peki dışardan ne gibi takviyeler alabiliriz testostron hormonumuz yetersiz ise:

– Tongkat ali (ginseng)
– Fadogia  (bitkisel bir ürün)

Bazı araştırmalar bunların free testosteron oranlarını artırdığını bulmuş. ikincisi ise östrojeni olumlu etkiliyor.

OKU:  Kalp Sağlığını İncelemek: Et Temelli mi, Bitki Temelli mi Daha İyi?

Öğle yemeğinizi yedikten sonra 5 ile 30 dakika arasında dışarda yürüyüş yapmak, gün ışığı alarak zamanı algılamak da ayrıca metabolizmaya olumlu etki ediyor.

Nil Taşkın