İnsanlığa Hizmet için Sanat ve Bilim

İnsanlığa Hizmet için Sanat ve Bilim

Image: Pexels/@Steve Johnson. CCO

Yeryüzünde geçirdiğimiz kısa zaman diliminde, bizden başka insanlara, bugününde ve yarınında hizmet edebileceğimiz 2 uğraş vardır. Sanat ve bilim. Bunların dışında kalan herşey, hadi anlamsızdır demeyeyim ama bunların altındadır değer olarak.

Sadece bize ayrılan süreyi doldururken yaşamak için yaptığımız, çoğu zaman para kazanmak, kimi zaman güç ve itibar elde etmek, kimi zaman da sadece zaman öldürmak için yaptığımız ve genellikle de kendimizi kandırarak mutlu etmek için sahte anlamlar yüklediğimiz işler…

Sanatlar içinde de Edebiyat ve Sinema hepsinin önünde gelir. Edebiyat (özellikle roman ve hikaye) ve sinema insanı anlamamızı sağlarken, empati kurmayı öğretir. Empati ise daha iyi bir dünya kurmak için gerekli en önemli kavramlardan biridir.

Günümüzde cehaletlerinden ve kazandıkları paradan cüret bulan bazıları, kitap okumanın öneminin abartıldığını (overrated), kendilerinin hiç okumadığını söyleyerek bundan övünç duyuyorlar… Ne büyük hata ve çektikleri filmlerden daha büyük komedi!

İyi kitap, roman, hikaye, biyografi ve iyi filmler size insanlığınızı yeniden hatırlatır, hiç bilmiyorsanız öğretir ve empati yapmayı gösterir. Çok önemlidir, iyi bir sanat eseri duygularınızı coşturup gözlerinizi aldığınız hazzın sevinciyle bile doldurabilir. Bu yolda insanlığa hizmet etmiş herkese selam olsun…

Gabriel Garcia Marquez‘e saygı duyup, kendi topraklarının evladı Cumhuriyetin yetiştirdiği Yaşar Kemal’e duymayana ise ancak acınır…

“İnsanları en çok yalana, zulme, bütün kötülüklere karşı roman uyarır.”
— Yaşar Kemal

Dünya meselelerine kafa yoran herkesi elimine etmeye kalkarsanız işiniz iş. Cumhuriyet tarihinin yetiştirdiği önemli sanatçılardan birisidir Yaşar Kemal. Sadece yazarlardan değil, sanatçılardan! Sanat yapan isimleri ressamından, sinemacısına alt alta koyun, toplayın çıkarın.. övünebileceğimiz, bizi biz yapan az sayıdaki isimden birisidir.

Kültür birikiminizi internetten edinmeye çalışmayın, faydalıdır ama yetersiz.. öyle yaparsanız işte böyle ‘ben Yaşar Kemal’i yaşarken de sevmezdim, gene de sevmem’ diye konuşur, entellektüel olarak nerde olduğunuzu göstermiş olursunuz sadece. Hayat bu kadar değildir, hem de hiç değildir.

OKU:  Hayatta Her Şey İstediğiniz Gibi Olmuyor

Nobel hiç bir zaman kriter olamaz bir yazarın büyüklüğünü ölçmek için. Şüphesiz ki önemli bir ödüldür, ama yeryüzündeki onca güzel fikir, söz, anlatıma yetişmesi mümkün değildir.

Hayatta öyle anlarda ve yerlerde karşınıza çıkar ki bazı isimler.. tanıdık, bildik toprakların öyküleri en olmayacak yerde size eşlik eder, arkadaşlık eder, ana dilinizde olmasa bile, o öyküler sizi teselli eder, avutur gereğinde.. ya da gururlandırır.

Yaşar Kemal, Türk diline ve kültürüne hizmet etmiş büyük bir yazardır.
Saygıyla anılmayı hak eder.

Nil Taşkın