Yatılı Okul Psikolojisi
Çocuklar doğdukları andan itibaren güven duygusu isterler, sağlıklı psikolojik gelişim için… Üniversite çağına kadar olan zaman diliminde şehir dışında veya yurt dışında ailesinden uzak yaşayarak okula giden hemen her çocuk bu dönemi travmalarla, veya ailesi tarafından istenmeyen çocuk olduğunu düşünerek vs. hoş olmayan anılarla hatırlar.. hiç mi biyografi okumuyorsunuz, bir dolu insanın kendi hayatını anlattığı bir dolu böyle anısı var, dünyanın en iyi okulları dahi olsa yatılı okulu şahaneydi diye hatırlayan hiç okumadım, dinlemedim. Üniversite dönemine kadar çocuklarınızla aynı evde yaşayın! En azından çocuğunuzun kişilik ve karakterinin buna uygun olup olmadığını anlamaya çalışın, tabi ki kendinize aşırı bağımlı çocuklar da yetiştirmeyin… önemli olan denge.
Çocuklarınızın kendi sosyo ekonomik çevrelerinin dışında yaşıtlarıyla arkadaşlık etmeleri, hayatı tanımaları açısından güzel… ama kendi sosyo ekonomik çevresinden yeterince arkadaş ve kız/erkek arkadaş bulamıyorsa burda bir hata vardır derim ben… Benim özen göstererek yetiştirdiğim bir kaç lisan öğrensin diye yurt dışlarında okuttuğum oğlum güzelliği ve sempatikliği bile olmayan vasat altı, hiç bir ilgi çekici özelliği olmayan bir kızla çıkıyorsa da üzülürüm.. tabi ki üstüne gitmem iyice bağlanmasın diye ama kendimde ararım hatayı.. demek ki onu düzgün çevrelerle tanıştıramadım derim.. oğlum yeterince ilgi çekici değil ki kendi çevresinden arkadaş bulamıyor derim! Tabi çevresince sevilen çocuk yetiştirmek için de önce sizin düzgün insan vasıfları taşımanız gerekir ki düzgün çocuklar yetiştirebilesiniz.
Çocuklarınıza formal okul eğitimi vermek yetmez, bunun bilincine varın. Hayatınızı PARAYA TAPARAK, daha çok para yapayım amacıyla geçirmeyin, adalet, hak ve vicdan her zaman yanıbaşınızda dursun. ve çocuklarınıza 5 dil öğrenmesinden önce vicdanlı olmayı öğretin ve öğütleyin.
Sağlıklı bir birey yetişmesi, okulla, dille, gezmeyle olmaz… Çocuk spora, sanata, sosyal olaylarla ilgilenmeye yönlendirilmeli ve elbette ki bir hayat amacı edinmelidir.
Dünyanın en zenginleri listesindeki bir çok ebeveyn, örneğin Bill Gates, Warren Buffett vs. servetlerinin tamamını niye vakıflar aracılığıyla değerlendiriyorlar ve çocuklarına sadece geçinecekleri kadar küçük bir miktar miras hazırlıyorlar dersiniz?!
Çünki o kadar büyük servet sahibi bir çocuğun hayat amacı olmaz, hayat amacı olmayan insan da mutsuzluklardan mutsuzluklara sürüklenir!!
Nil Taşkın