Felsefenin Önemli Olmasının 10 Nedeni

Felsefenin Önemli Olmasının 10 Nedeni

The School of Athens by Raphael Sanzio

Rönesans tablosu “Atina Okulu”, Platon ve Aristoteles gibi ünlü yüzlerle doludur. Sembollerle dolu tablo, geçmişin filozoflarına bir aşk mektubudur. Bugün aşk mektuplarımız Raphael’in başyapıtından biraz farklı görünüyor, ancak dünya hala felsefeden etkileniyor. Neden? Niye? Birçoğunun düşündüğünün aksine, felsefe, pratik uygulamaları olmayan kuru bir akademik egzersiz değildir. İşte felsefenin önemli olmasının on nedeni:

1. Felsefe önemli sorular sorar

Başka hiçbir disiplin felsefe kadar büyük sorularla saplantılı değildir. İster insan haklarını haklı çıkarmak, ister varoluşun anlamını düşünmek, ister en iyi yönetim biçimini bulmak olsun, felsefe her zaman insanlığın merakını yönlendirmiştir. Eski günlerden beri filozoflar, düşünce sürecini her adımda analiz ederken kendilerini düşünce sürecini keşfetmeye adadılar. Felsefe için hiçbir soru çok büyük veya çok küçük değildir.

2. Felsefe, eleştirel düşünme ve akıl yürütmeye yardımcı olur

Büyük soruları sormanın yanı sıra, felsefe tamamen düşünce süreciyle ilgilidir. Eleştirel düşünme ve akıl yürütme, felsefeyi tanımlayan şeyin büyük bir parçasıdır. Yıllar boyunca, filozoflar farklı düşünme tarzlarını nasıl değerlendireceklerini ve kategorize edeceklerini, sağlam akıl yürütmeyi nasıl tanımlayacaklarını vb. tartıştılar ve tartışma devam ediyor. Felsefi bir zihniyet benimsediğinizde, ifadeleri ve fikirleri eleştirel bir gözle analiz etmeyi öğrendiğinizde, daha iyi bir düşünür olursunuz. Bir fikrin zaman ayırmaya değer olup olmadığını veya doğası gereği zayıf ve sağlam olmayan bir şeye dayanıp dayanmadığını anlayabilirsiniz. Bu, hayatınızın her alanında uygulanabilecek önemli bir beceridir.

3. Felsefe araştırma sürecini yönlendirmeye yardımcı olur

Bir tür araştırma projesiyle karşı karşıya kaldığınızda, veri miktarı bunaltıcı olabilir. Felsefe ve analitik düşünceye ve sağlam argümanlara yaptığı vurgu, her şeyi çözmenize yardımcı olur. Bir fikrin veya argümanın hiçbir yere gitmediğini anlayabilecek ve böylece dikkatinizi başka bir yere odaklayabileceksiniz. Felsefe ayrıca, yaptığınız araştırmaya dayalı olarak net ve sağlam bir akıl yürütme kullanarak kendi konumunuzu geliştirmenize yardımcı olur.

4. Felsefe ikna etmeyi öğretir

Felsefe, eleştirel düşünme ve akıl yürütmenin yanı sıra insanlara ikna edici olmanın önemini öğretir. Bir sürü kanıtla dünyanın en iyi argümanına sahip olabilirsin, ama bunu başkasının görmesini sağlayamazsan, ne anlamı var ki? Eski zamanlardan başlayarak, retorik -ikna sanatı- politikacılardan avukatlara, şairlere kadar herkes tarafından kullanıldı. Felsefe ve retorik okuduğunuzda, argümanlarınızı hedef kitlenize hitap edecek şekilde nasıl geliştireceğinizi ve sunacağınızı öğrenirsiniz. Bu, hedefleriniz ne olursa olsun son derece değerli bir beceridir.

OKU:  Cennette Kiminle Olacaksın?

5. Felsefe problem çözmeyi öğretir

Sorunlar hayatın bir parçasıdır. Ne tür bir sorunla karşılaşırsanız karşılasın, felsefe yardımcı olabilir. Çünkü felsefe gözlem, sezgi ve mantık gibi teknikleri öğretir. Eleştirel düşünme ve etkili araştırmayı kullanarak sorunları özüne indirebilir ve çözümleri test edebilirsiniz. Felsefe, sorunları büyük sorular biçiminde çözmenin bir yolu olarak geliştirildi. Herhangi bir sorun için yararlı olacağı mantıklıdır.

Plato and Aristotle: The School of Athens by RRaphael Sanzio

6. Felsefe her disipline uygulanabilir

Hangi konuyla uğraşırsanız uğraşın, öğrenme deneyimini geliştiren felsefi bir yön vardır. Bir anlamda felsefe sizi “Ne?” gibi sorular sormaya zorlar. ve neden?” İster edebiyat ister bilim okuyor olun, felsefi eser şu soruyu sormanızı sağlar: Eldeki konunun özü nedir ve neden önemlidir? Felsefe, herhangi bir disiplinde önemli beceriler olan eleştirel düşünme ve akıl yürütme ile ilgilidir. Öğrenme sürecini daha organize ve ödüllendirici hale getirir.

7. Felsefe, çeşitli kariyerler için iyi bir temel oluşturur

Felsefe sadece bir sınıfta veya öğrenme ortamında yararlı değildir. iş dünyası da dahil olmak üzere birçok kariyer alanı için önemli bir araçtır. İş hayatında başarılı olmak için, bir kişi genellikle karmaşık konular üzerinde çalışmalı, bir pozisyon için ikna edici argümanlar yazmalı ve hızlı ve etkili bir şekilde araştırma yapmalıdır. Eleştirel düşünme ve akıl yürütme çok önemlidir. Bu, hukuk meslekleri için daha da geçerlidir. Bilimle ilgili herhangi bir alanda bir kariyer, aynı zamanda felsefi kavramlara ve analitik düşünceye hakim olmayı gerektirir. Herhangi bir kariyer biraz felsefeden yararlanır; akademi ile sınırlı bir konu değildir.

8. Felsefe, kendi inançlarınızı sıralamanıza yardımcı olur

Çoğu insan neye inandığını sorgulamadan yaşar. Felsefe, yaşamlarımıza ve dünya görüşlerimize daha yakından bakmamızı ister. Kendiniz, dünya vb. hakkında her zaman inandığınız şeylerin artık bir anlam ifade etmediğini fark edebilirsiniz. Öte yandan, inandığınız şeylere daha fazla güvenebilirsiniz. Onları bir başkasına karşı savunmasanız bile, inançlarınızı sorgulama ve kanıt toplama süreci hayatınızı değiştirebilir.

OKU:  Batı'da akıl, bilimsel düşünce egemendir...

9. Felsefe bugün dünyayı etkiliyor

Siz farkında olmasanız da, felsefenin dünyanın nasıl çalıştığı üzerinde büyük bir etkisi vardır. Felsefeciler sayesinde demokrasiye sahibiz. İnsanların günlük olarak boğuştuğu sorunların çoğu – örneğin nasıl iyi bir insan olunacağı gibi – felsefıdır. Dünyanın neden böyle olduğunu merak ettiğinizde ve geriye dönüp tarihe baktığınız zaman, çoğu şeyin felsefede bir kökü olduğunu göreceksiniz.

10. Felsefe, değişimi ve ilerlemeyi körükleyebilir

İster kültürel ister siyasi olsun, tarihin en büyük değişikliklerinin çoğu entelektüel tartışmalar olarak başladı. Bunun nedeni, felsefenin sorular ve düşünme süreci de dahil olmak üzere her şeyi önemsemekle ilgili olmasıdır. Felsefe, dünyayı, şeylerin neden böyle olduklarına ve daha iyi olup olamayacaklarına daha derinden bakmaya teşvik eder. Bu şekilde ilerleme sağlanır.