Nil’in Kitap Okuma Listesi

Nil’in Kitap Okuma Listesi

Image: Bu görseli izleyici göndermişti.

Hepiniz gibi benim de kullandığım sosyal medya değişiyor zaman zaman. Şu sıra kendimi ifade etmek için Türkçe bir sosyal medya’ya da uğruyorum. Orda biri bugün sormuş,

“Kaleminiz oldukça akıcı, düşünme biçiminizi kendiminkine yakın bulmamın etkisi de olabilir. Rica etsem bana sevdiğiniz bir kitabı önerir misiniz?”

“Akşam oturunca bakarım” dedim, sonra aklıma video yapmaya başladığım dönem gelen bir mesaj geldi. Orda da genç bir arkadaş kitap önerileri istiyordu.

Videolara başka içerik işlerine iki yıl için öncelik verdiğim için ara verdim — bir de youtube’a yükledikten sonra paylaştığm bir forumun şımarıkları nedeniyle kanal kapatıldığı, tekrar tekrar aynı şeyleri yüklemek gerektiği için ve YouTube ile iletişim kurup yeniden açtırana kadar moral motivasyon ve enerjim düştüğü için — şimdilik bekliyorlar ama sonbahardan sonra yeniden videolara da başlarım gibi geliyor.

* * *

Video’dan gelen sevgili izleyici ise şöyle diyordu:

Merhaba Nil Hanım,

Bir çok kitap okudum ve bana olumlu katkıları da oldu olumsuz katkıları da. Olumlu katkıları bir çok bilgi edindim, tarihimizi öğrendim. Olumsuz katkıları artık kendimi öyle bir soyutladım ki ailemden ayrılıp tek yaşamaya karar verdim. Kimseyle konuşmuyorum, sessizleştim, ruh gibi oldum adeta. Yaklaşık 2-3 gün önce sizinle tanıştım ne yazık ki YouTube’da o kadar çok saçma içerik var ki sizi bulmakta geç kaldım. Videolarınızın hepsini izledim ve çok beğendim, gerçekten harika bir insansınız. Bundan 6 ay önce yapmış olduğunuz Homo Sapiens, Sapiens videosunu çok güzel anlatmışsınız. Size sorum devamı niteliğinde, sevdiğim yazarın Homo Deus isimli bir kitabı var, siz de bilirsiniz Yuval Noah Harari’nin. Bu konu hakkında da bir özet videosu çekecek misiniz?

Sosyal medya asla kullanmam hiçte anlamam zaten sırf size yazmak için oluşturdum bu hesabı umarım okursunuz.
May 2, 2020

* * *

Merhaba,

OKU:  Lost in Translation

Hazırladığım içerikleri beğenmenize sevindim.

Harari aslında bir tarihçi, ama insanlık tarihine ilk oluşumundan itibaren bakan ve doğru değerlendirmeler yapan biri, modern çağ düşünürü diyebiliriz. Bu yaz onunla da ilgili bir video yaparım belki.

Tarih, antropoloji, felsefe, sosyoloji, psikoloji hepsi hayatı, insanı ve içinde yaşadığımız dünyayı daha iyi anlamamızı sağlar, o nedenle okumak iyidir, ama yetmez. Mutkaka klasik edebiyat, roman, hikaye, şiir de okumak lazım… Türk edebiyatı gibi, Rus, İngiliz, Amerikan, Fransız edebiyatının klasiklerinden bir kaç örnek mutlaka okuyun. Dünyaya ve insanlara daha farklı bakacaksınız.

Kitap okurken bir kaç saatliğine çevreden soyutlayabilir insan kendisini, ailesi dahil… ama onun dışında aileden uzaklaşmak doğru değil. Elbette, özellikle çok kötü, kişiye zarar veren insanlar değillerse. Ama 20’li yaşların başlarında her gençte oluyor öyle isyanlar, bu da normal kısa süreler için.

Bunalmadan, herşeyi dert etmeden, hayata hep merakla ve coşkuyla bakarak yaşa.

Sevgiler, selamlar, Nil
May 2, 2020

* * *
Çok haklısınız Nil Hanım

Hemen bu Pazartesi’den itibaren yeni kaynaklar alacağım. Kendimi soyutlama kararı biraz da şöyle oldu. Ailemi tabiki de seviyorum fakat sürekli bana kendi istediklerini aşılıyorlardı. İnsanlardan soyutlamamın sebebi ise geçmişte kendi kuzenlerini ve kardeşlerini katleden türümüzün vahşiliğidir. Biz neysek oyuz, dün uçsuz bucaksız savanalarda deriden giysiler ile taş ve mızraklarla katliam yaparken bugün takım elbiselerle bankalarda, işyerlerinde ve saraylarda katliam yapıyoruz. Her halükarda hala potansiyel katilleriz. Geçmişte kuzenlerimize yaptıklarımızı şimdi kendi türümüze farklı şekillerde yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz… bu sadece parasal yönde değil her alanda böyle. Çıkarlarımız doğrultusunda yaşamamız ve korkunç olanında önümüzde engel olmamasıdır. artık insanları mitler ile bile durduramıyoruz. Çünkü içgüdüsel olarak geçmişten bugüne katliam yapma arzusu hala DNA larımızda var.

OKU:  Prenses ve Nohut Tanesi

Sizler gerçekten bu dünyada az kalan nadir insanlarsınız. Dünyanın en güzel çiçeklerisiniz… Ama ne yazık ki sizden çok az kaldı ben bu yüzden kendimi okyanusta sizler gibi güzel adalar aramak yerine o okyanusta boğulmaya mahkum ettim ve buna alıştım.

Başlangıç olarak önerebileceğiniz klasik kitaplardan önerileriniz var mı?
May 2, 2020

* * *
Hayır, katliam yapma arzusu değil o, hayatta kalma ve yaşama tutunma içgüdüsü ve geçmişte edindiği hırpalanmış ruhunun acısını başkalarının iyiliğini sağlığını düşünmeden ezip geçme isteği. Herkes hayatta kalma mücadelesi veriyor bir kısmı yiyecek ekmek ve barınma için mücadele ederken bir kısmı daha çok milyonlar biriktirmek için ama herkesin ki hayatta varlığını ispatlama çabası.

Geri çekilmek yerine, sağlığın elverdiği sürece özellikle de genç ve enerjikken hayatın içine atılıp tehlikeye atılmadan ama küçük riskler alarak savaşa katılmak.

Pes etmek yerine, az da olsa disiplinli bir hayat tarzı, edineceğin yeni bir iki kişisel donanım ile hayatta kendine bir yol açabilirsin.

Hayatta en zor bulunan şey güvenilir insanlardır. Ailenden başka seni sen öldüğün için sevecek, koruyup kollayacak güvenilir insanlar bulmak pek kolay değil, çok nadir.

Bunların birinden başlayablirsiniz. Karışık bir ilk aklıma gelenler listesi bu. Bir kısmını lise ve öncesi, bir kısmını 20’lerimde okudum.

Paul Auster
– New York Üçlemesi
– Yalnızlığın Keşfi

Jean Paul Sartre
– Uyanış – Bekleyiş – Tükeniş (üçleme)
– Bulantı

Albert Camus
– Yabancı
– Veba

Jane Austen
– Aşk ve Gurur

Dostoyevski
– Budala
– Ezilenler

Tolstoy
– Anna Karenina
– Savaş ve Barış
– Diriliş

John Steinbeck
– Gazap Üzümleri

Gelişme çağında edebiyat, ileri yaşlarda edebiyat zaman zaman azalırken mesela biraz biyografi ve iş ile ilgili kitaplar okuyun derim ben ayrıca.

* * *
Gerçekten çok teşekkür ederim. İyi bir insanınız ❤️
Ben bu yazdıklarınızın hepsini ciltli olarak varsa satın alacağım kendime bir kitaplık oluşturuyorum. Hayatımda keşke sizin gibi yol gösterebilen birileri olsaydı sımsıkı tutunurdum. İyi ki varsınız iyi ki yazmışım size.
May 3, 2020

* * *
Öğrenci olabileceğini düşündüm. Bir kütüphane yaparsan zaman içinde güzel olur tabi ki.

OKU:  New York Oldukça Yeşil Bir Şehirdir

Hiç tanımadığın birine tavsiye vermek doğru olmaz; Zaten doğru insanları dinler, izler, okursan umarım kendi yolunu bulursun zaman içinde. Her zaman aynı konsantrasyonda olamıyorum elbette iş yoğunluğunda, ama aklına takılan bir şey olduğunda sorabilirsin yine de.

Güzel bir yeni hafta dilerim
May 3, 2020

Nil Taşkın


İzle & Dinle

Nil Taşkın: İnsan Nedir? Homo Sapiens

John Mayer – New Light